Leven in de hel van Oekraïne

De Oekraïense voorganger Serhii Pavlovich Sinii was in juli een week in Nederland, de ‘Hof van Eden’, zoals ze ons land noemen. Zijn kerk bevindt in ‘de hel van Oekraïne’, de stad Cherson. Al sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne verkeert Pavlovich in het midden van het strijdtoneel. Cherson werd negen maanden lang bezet door de Russen, om vervolgens na de bevrijding getroffen te worden door de gecreëerde damdoorbraak. ‘Huizen, boerderijen, de natuur, alles is verwoest.’ Pavlovich heeft last van een opgelopen trauma en slapeloosheid.

Het verhaal van deze voorganger Pavlovich raakte mij. Hij keert bewust, overtuigt en vrijwillig terug naar deze stad in crisis. Waarom? Want daar is zijn kerk en daar is de plek waar God aan het werk is. Hij zag zijn baptistengemeenschap ‘Kerk van Christus de Verlosser’ groeien van 35 trouwe kerkgangers op de zondag, naar vijf maal per week 300 mensen. ‘Het is een groot wonder. Ik heb God nog nooit zoiets zien doen. Mensen die het Nieuwe Testament nooit gelezen hadden, komen nu dag aan dag bij ons naar de bijbelstudie. Er is hier sprake van een opwekking.’ De kerk wordt gebruikt als humanitaire uitvalsbasis, waar voedselpakketten, kleding en bijbelstudies worden aangeboden. Van alle drie wordt dankbaar gebruik gemaakt.

Ik vraag me af: Wat leer ik daarvan wanneer er grote of kleine crisissen in mijn leven komen? Dat ik niet alleen moet bidden: ‘Heer, maak er alstublieft een einde aan’, maar ook en vooral: ‘Heer, waar bent u in deze crisis aan het werk? En welke rol mag ik daarin hebben?’. Dat we onze ogen openen voor waar God aan het werk is.

Harry van Wieren

Uit het gemeenteblad Cifrah - augustus 2023