Expert in het herkennen van rimpelingen

Vanochtend zag ik een meisje van een jaar of acht volop genieten van het mooie weer en blij zijn met haar (nieuwe?) jurk. Ze straalde van geluk. Een klein voorval wat ik toevallig opmerkte en waar ik weer blij van werd. Een kleine rimpeling van geluk in mijn leven.

Dat deed me denken aan het interview van ‘Bij Jorieke’ dat ik beluisterde op Groot Nieuws radio met Nikolaas Sintobin. Het ging over bidden met de Bijbel. Nikolaas is Jezuïet net als Paus Franciscus Jezuïet is, wist je dat?. Hij is bekend als ‘internetpastor’ en heeft diverse boeken geschreven.
Nikolaas Sintobin moedigt ons aan om iedere dag 20 minuten te bidden met de Bijbel. Niet om zoveel mogelijk te lezen, maar om een woord of enkele woorden te overdenken. Stil te worden en te luisteren met je hart. Waar raakt het verhaal jou en waar word je warm van? Om zo te luisteren naar wat God door dat verhaal heen aan jou wil vertellen.

God spreekt door de bijbel en door situaties van alle dag (zoals dat meisje van acht jaar). God kan op indrukwekkende, grootse manieren tot je spreken. Sintobin noemt dat ‘piek-ervaringen’ die je misschien enkele keren in je leven hebt. Veel vaker spreekt God door de kleine dingen van alle dag, hij noemt dat rimpelingen. Als we niet oppassen, als we druk zijn of alleen gericht zijn op die piek-ervaringen, dan herkennen we die rimpelingen niet en horen zo Gods stem niet meer. Door regelmatig te oefenen, worden we expert in het herkennen van die rimpelingen. En daardoor, zo zegt Sintobin, groeien we in geloof en leren we de vreugde van het leven kennen. Geniet ervan!

Harry van Wieren

Uit het gemeenteblad Cifrah - juni 2024