De vreugde van het verschil!

‘Ik weet wat jullie allemaal doen. Ik weet óók dat jullie geloof niet koud is en ook niet heet. Was jullie geloof maar koud of heet! Maar het is lauw. En omdat jullie niet koud of heet zijn, maar lauw, zal Ik jullie uitspugen.’
Openbaringen  3:15 -16

We leven in een wereld van tegenstellingen en contrasten; licht en donker, warm en koud, stilstaan en beweging, jong en oud, leeg en vol, stilte en geluid. Het is waardevol om hier zo nu en dan bij stil te staan en te onderzoeken welke betekenis deze verschillen voor jou hebben. Een veerkrachtig mens kent de verschillen en weet hier krachtig mee om te gaan.

De laatste jaren is het zwemmen en dippen in ijskoud water erg populair geworden. Zelf probeer ik ook een aantal keren per week tijdens een hardlooprondje te dippen in natuurwater. Was ik altijd al gek op kou? Nee, niet per definitie. De grap is eigenlijk dat ik best wel een koukleum ben. Naast kou  houd ik dan ook erg van warmte. Ik vind het heerlijk om bij een kampvuur of houtkachel te zitten. Ik geniet van de hoge temperaturen in een sauna. Ik merk dat ik juist heel blij word van de verschillen.

Uit onderzoek blijkt dat het voor ons lichaam helemaal niet zo goed is om het eigenlijk altijd een soort constante temperatuur te hebben. We zijn een beetje lauw geworden. In de winter staat de kachel op 20 graden en zomers proberen we ook de kamer te koelen met een airco zodat het ook dan niet warmer is dan 20 graden. Jammer, want ons lijf wordt juist op een positieve manier geactiveerd door verschillen. Het is voor je weerstand goed als je af en toe in ijskoud water dipt en daarnaast regelmatig goed opwarmt door inspanning. Het verschil maakt ons wakker en roept ons tot leven.

Als ik ’s ochtends wakker word en in mijn warme bed lig dan roept alles in mij: ‘Blijf lekker liggen, kruip nog eens extra onder het dekbed weg en doezel nog even… ‘ Als ik dan op dat moment besluit om op te staan, mijn sportkleren aantrek, ga rennen en op een bepaald moment zelfs besluit om in het koude water te gaan dan doe ik dat niet omdat ik op dat moment hier naar verlang.  Ik doe het omdat ik weet dat het goed is, ik doe het omdat ik me dat heb voorgenomen, ik doe dit omdat ik de dag graag begin met een overwinning. Dit klinkt stoer en groots maar dat is het eigenlijk niet. Wij zijn zo gewend geraakt om vooral te doen waar we zin in hebben en waar we ons comfortabel bij voelen dat zo’n simpele keuze in de ochtend plotseling iets groots lijkt te zijn.

De tekst uit Openbaringen spreekt in geestelijk opzicht hier ook over. Jezus spreekt tot de christenen in Laodicea. Hij weet van hun daden en ik denk dat Hij hiermee ook bedoelt dat Hij weet wat ze niet doen. Zonde is in dat opzicht niet slechts het doen van iets verkeerds maar ook het nalaten van het goede. Hun lauwheid maakt Hem misselijk. Ze zijn niet koud en ze zijn niet heet, waren ze dat maar?

Hoe ziet jouw leven eruit? Kies je voor de veilige kant? Probeer je risico’s zoveel mogelijk te vermijden? Wandel je vooral in het gematigde midden? Soms krijg ik de indruk dat we in ons huidige leven niet alleen onze kamertemperatuur op 20 graden proberen te houden maar ook ons geestelijke temperatuur op een soort veilige stand laten staan. Dat is ook wel een beetje Nederlands, doe maar gewoon dat is al gek genoeg.

Nu ben ik zelf qua temperament wel iemand van uitersten. Ik ben wel iemand van contrasten. Ik heb lang gedacht dat dit eigenlijk een soort karakterzwakte was. Ik had het idee dat als ik volwassen zou worden dat de scherpe kantjes er dan wel wat af zouden zijn. Maar de laatste jaren ontdek ik steeds meer dat het juist de tegenstellingen zijn die het leven betekenisvol maken. Contrasten geven diepte, verschillen zijn waardevol en geven ons leven kleur.

Jezus daagt ons uit om niet lauw te zijn maar koud en heet zodat wij in onze wereld een kleurrijk verschil kunnen maken. Dat is supercool en hartverwarmend!

Harm Renkema

Uit het gemeenteblad Cifrah - februari 2024