Bergen beklimmen op je eigen trap

Een team van 12 leden van de Open Thuis gemeente in Drachten beklimt met elkaar de Vaalserberg en de Alpe d’Huez… maar dan op hun eigen trap. Doel is om daarmee zoveel mogelijk sponsorgeld op te halen voor mensen in crisisgebieden die extra lijden onder de coronacrisis.

Bij de familie Van der Meulen uit Ureterp doen 4 gezinsleden mee; vader Gerrit en de kinderen Annemieke (11 jaar), Esther (9 jaar) en Johannes (6 jaar). Bij hen slijt de trap extra snel want vanaf afgelopen donderdag lopen ze met elkaar 86 keer de trap op-en-af, iedere dag, 10 dagen lang.

We vroegen de deelnemers om hun motivatie: Annemieke: “Mensen zonder eten kan niet, daarom loop ik om geld in te zamelen zodat zij ook eten kunnen hebben. Maar het is best zwaar!” Johannes had zich aangemeld voor de laagste berg (Vaalserberg – 350 m) maar het traplopen ging zo goed dat hij, net als zijn zussen en vader, overgestapt is op de Alpe d’Huez (2000 m). Ook Esther heeft zich verdiept in het doel van de actie, ze zegt: “Sommige mensen kunnen geen geld verdienen omdat ze niet naar hun werk mogen, waardoor ze geen eten en drinken kunnen kopen. Zo kunnen we hen helpen om te overleven.” Gerrit: ik krijg hier vast spierpijn van, maar dat heb ik graag over voor de minder bedeelden. Wij leven in overvloed, daar deel ik graag wat van uit.”

Deze actie genaamd ‘The Climb’ is een initiatief van ontwikkelingsorganisatie Tear. De klimperiode is van 11 tot en met 20 juni. In heel Nederland doen ruim 140 mensen mee aan The Climb. In totaal hopen ze 50.000 euro op te halen. Het team van de Open Thuis gemeente, waarvan Johannes de jongste is, verwacht minimaal 2000 euro op te halen. “Maar als alle lezers van de krant ook gaan sponsoren, dan kunnen er natuurlijk veel  meer mensen geholpen worden”, aldus een enthousiaste Annemieke.

Miljoenen mensen worden geraakt door de coronacrisis. In Nederland, maar ook in de meest arme regio’s van de wereld. Vooral de lockdown raakt deze mensen hard. Mensen die al leven in crisisgebieden, bijvoorbeeld in Bangladesh, Zuid-Soedan, Colombia, Libanon, krijgen er nu nog een crisis bovenop. Tear verleent hulp op de plekken waar dat het hardst nodig is. Via lokale partners delen ze voedsel, water en zeep uit en wordt voorlichting en medisch hulp gegeven.

Doneren voor deze actie kan op www.supp.to/open-thuis-gemeente